Kombucha to wyjątkowy napój, który powstaje z grzyba herbacianego. Grzyb kombucha (zwany również japońskim) posiada kolonię kultur drożdży oraz bakterii. Po dodaniu go do słodzonej herbaty zaczyna fermentować i właśnie w taki sposób powstaje ten niezwykły napój.
Charakterystyka kombuchy
Napój ten może mieć różną barwę – występują rodzaje szare, czerwone czy też brązowe. Dzieję się tak, gdyż kombucha może być przyrządzona na bazie różnych herbat i dodatków. Stosuję się do jej wyrobu herbatę zieloną, czarną czy też herbatę z dzikiej róży (z dodatkiem białego cukru w każdym przypadku). Jej smak jest orzeźwiający i trochę musujący. Zwykle czuje się kwaśność, ale kombucha jest również często w smaku słodko-kwaśna. Ostateczna barwa napoju jest zależna od zastosowanych dodatków. Kombucha jest napojem fermentowanym i zawiera żywe drobnoustroje. Podczas procesu fermentacji powstają związki bioaktywne, które, po wypiciu napoju, bardzo pozytywnie wpływają na nasz organizm.
Zdrowotne właściwości kombuchy
Kombucha posiada mnóstwo cennych wartości odżywczych, które bardzo pozytywnie wpływają na nasz organizm. Do tych elementów zaliczamy m.in. witaminy (z grupy B oraz witaminę C), kwasy organiczne (takie jak kwas jabłkowy, octowy, mlekowy, glukonowy, glukuronowy, szczawiowy czy askorbinowy), a także etanol, polifenole, potas, miedź, żelazo, cynk i mangan. Ponadto kombucha ma niskie PH, działa przeciwbakteryjnie i przeciwutleniające. Dzięki temu wspomaga działanie układu odpornościowego oraz reguluje poziom cukru we krwi.
Kto powinien pić kombuchę?
Na kombuchę powinny się zdecydować osoby, które chcą zadbać o swoje zdrowie i wybrać zdrowy oraz ciekawy pod względem smaku napój. Kombucha jest smaczna, zdrowa i orzeźwiająca. Spokojnie można nią zastąpić soki owocowe oraz napoje gazowane, które mają sporą ilość cukru i są pozbawione składników odżywczych, z powodu pasteryzacji. Kombucha nie jest pasteryzowana i posiada właściwości probiotyczne.
Przeciwwskazania do picia kombuchy
Kombucha jest bardzo zdrowym napojem, ale jeszcze nie zbadano szczegółowo, jaki ma wpływ na organizm człowieka. Z pewnością posiada wiele składników odżywczych, które doskonale wpływają na działanie wielu układów w ciele człowieka, przede wszystkim układu pokarmowego i odpornościowego. Nie zaleca się jednak spożywania go dzieciom i kobietom w ciąży. Kombucha zawiera alkohol, co prawda niewielką ilość, ale zawsze – około 1%. Ponadto przyjmuje się, że kombucha powinna być spożywana w niewielkiej ilości nawet przez zdrowe osoby. Powinno się pić maksymalnie około 100 ml tego napoju. Najlepiej postawić oczywiście na kombuchę BIO.
Ekologiczna kombucha
Ekologiczną kombuchę można zakupić na stronie https://organic24.pl/category/napoje-ekologiczne-kombucha. Produkty BIO charakteryzują się tym, że zostały przygotowane w taki sposób, aby nie wpływać negatywnie na środowisko i zwierzęta lub aby jak najmniej wpłynąć na nie. Kombucha BIO jest również pozbawiona szkodliwych składników.